Arkkitehdit Davidsson Tarkela ja WSP mukana Snøhettan voittavassa ehdotuksessa Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailussa

Arkkitehdit Davidsson Tarkela ja WSP mukana Snøhettan voittavassa ehdotuksessa Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailussa

Norjalainen Snøhetta kumppaneinaan Solwers-yhtiöihin kuuluva Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy ja WSP Finland voitti Helsingin Elielin- ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailun ratkaisullaan, jota tuomaristo kuvaili omaleimaiseksi, luonteikkaaksi ja arkkitehtuuriltaan itsenäiseksi. Voittanut konsepti “Klyyga”, stadin slangilla risteys, tukee Helsingin strategiaa elävöittää kaupungin keskustaa ja nopeuttaa kestävään liikkumiseen siirtymistä.

Klyyga yhdistää kaupungin, maiseman ja ihmiset ja luo dynaamisemman ja käyttökelpoisemman alueen historiallisen rautatieaseman länsipuolelle. Sen tarkoituksena on täydentää, integroida ja elävöittää kaupunkirakennetta sopeutuen samalla arvokkaaseen ympäristöön. Konseptilla halutaan lisätä uusi kerrostuma arkkitehtuurin historiaan, rakentamalla olemassaolevalle ja kehittämällä aluetta kohti tulevaisuutta sopeutuen kaupunkikehykseen ja rakennuskorkeuksiin. Näin syntyy kaupunkilaisilla avoin uusi kortteli sisä- ja ulkokäyttöön.

Rakennus joustaa erilaisiin toimintoihin, kuten toimistoihin, hotelliin, kulttuuriin, kauppoihin, kaupunkivihreyteen ja kohtaamispaikkoihin. Konseptin keskeisiä tavoitteita oli tukea jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden siirtymistä kestävään liikkumiseen sekä luoda sosiaaliseen vuorovaikutukseen, avoimuuteen ja tasa-arvoon kutsuvaa kaupunkikuvaa.

Ratkaisussa huomioitiin paikallinen kokemus kaupunkiympäristöstä

Snøhetta pyysi WSP Finlandia mukaan konsultoimaan paikallisesta näkökulmasta: WSP oli konseptoimassa ideaa sekä avustamassa rakenne-, liikenne- ja kestävyyssuunnittelussa. WSP UK konsultoi Snøhettaa julkisivun suunnittelussa.

– Olemme tukeneet SnøhettaaKlyygan suunnitteluprosessissa paikallisena arkkitehtina. Toimistollamme on pitkä historia vaativissa korjaus- ja uudisrakennushankkeissa Helsingin keskustassa, ja kävimme yhdessä Aki Davidssonin ja Snøhettantiimin kanssa hyviä keskusteluja heti hankkeen alusta lähtien. Elielinaukio on osa historiallista rautatieasemaympäristö, saapumisen ja kohtaamisten paikka – helsinkiläisille erityisen merkityksellinen kohta kaupunkia. Kilpailun tuomaristo näki ehdotuksen potentiaalin jatkokehityksen kannalta. Snøhettan tiimin jäsenenä olemme iloisia saadessamme olla mukana tässä projektissa, sanoo toimitusjohtaja Niklas Mahlberg Arkkitehdit Davidsson Tarkelasta.

– Oli hienoa olla mukana innovoimassa mahdollisimman kestävää ja toimivaa ratkaisua Helsingin paraatipaikalle maailmanluokan arkkitehtitoimiston kanssa. Toimme suunnitteluun kestävän rakentamisen ja sujuvan liikkumisen paikallisosaamista, kertoo WSP:n puolelta koordinaattorina toiminut Johanna Tschokkinen.

– Klyygan myötä Elielin- ja Asema-aukio vaikuttavat selkeästi Helsingin kaupunkistrategiaan. Alueen elvyttäminen kehittäen uutta sekä laajentamalla jalankulkualueita tekee Elielin- ja Asema-aukiosta elinvoimaisemman ja jännittävämmän paikan niin kulku- ja oleskelu- kuin työ- tai leikkipaikkana. Nyt etenemme hankkeen yksityiskohtiin seuraavissa vaiheissa varmistaaksemme, että tästä kaupunkitilasta tulee todella se keskus, jonka me kaikki haluamme sen olevan elävässä Helsingissä, kertoo Snøhettan partneri ja johtava arkkitehti Jenny B. Osuldsen.

Lisätietoja:

Niklas Mahlberg, toimitusjohtaja, Arkkitehdit Davidsson Tarkela, 050 581 7502

Johanna Tschokkinen, yksikönpäällikkö, WSP Finland, 040 682 0244

Scroll to Top